Please update your Flash Player to view content.

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Home

Tandatangan Surat Hasrat Kerjasama dalam Bidang Falak

Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Persatuan Falak Syar’i Malaysia Tandatangan Surat Hasrat Kerjasama dalam Bidang Falak

 

 

Pada 20 April 2017 bersamaan 23 Rejab 1438H yang lalu, sebuah Majlis Menandatangani Surat Hasrat (LoI) Antara Fakulti Pengajian Islam, UKM dan Persatuan Falak Syar’i Malaysia (PFSM) telah diadakan. LoI tersebut ditandatangani oleh Dekan Fakulti Pengajian Islam UKM, Prof. Dr. Wan Kamal Mujani dan Yang Dipertua PFSM, Tuan Syed Kamarulzaman Syed Kabeer. Majlis tersebut telah disaksikan oleh Ketua Jabatan Syariah FPIUKM, Dr. Mat Noor Mat Zain dan Timbalan Yang Dipertua PFSM, Dr. (H) Kassim Bahali. Menerusi kenyataan bersama, kedua-dua pihak menyedari manfaat besar yang boleh diperoleh hasil jalinan kerjasama dalam bidang falak.

 

Kenyataan bersama itu menyatakan kedua-dua pihak mengakui kepentingan merangka program pembangunan pendidikan dan penyelidikan bersama dalam bidang falak. Kerjasama PFSM dan Fakulti Pengajian Islam, UKM sebagai rakan strategik dalam bentuk satu pelan kerjasama yang konstraktif ini dirancang bagi melaksanakan program-program meliputi penganjuran persidangan, seminar, kursus, bengkel, wacana dan sebagainya dalam usaha merealisasikan matlamat PFSM untuk memasyarakatkan ilmu falak di Malaysia.

 

Di samping itu, turut diadakan sempena LoI tersebut sebuah Wacana Perdana Astrofiqh & Kosmofiqh 2017 yang dibarisi oleh dua orang ahli panel jemputan, iaitu Tuan Syed Kamarulzaman Syed Kabeer dengan tajuk ‘Persatuan Falak Syar’I Malalaysia: Tiga Dekad Mendukung Tradisi Sains Islam’ dan Prof. Madya Dr. Ibnor Azli Ibrahim dengan tajuk ‘Pembangunan Pendidikan dan Penyelidikan Falak Persatuan Falak Syar’i Malaysia’.

40 (Small)

 47 (Small)

 

 1 (Small)

 

 

 

 

 

You are here: Home Hal Persatuan Tandatangan Surat Hasrat Kerjasama dalam Bidang Falak